Ilusso Építő

Mi a helyes sorrend egy családi ház felújítása során?

Házunk felújításának kiindulópontját legtöbbször a szükség határozza meg. Felhólyagosodott a laminált padló, korszerűtlen az elektromos hálózat vagy rosszul zárnak a nyílászárók. Első ránézésre a legegyszerűbbnek az tűnhet, ha elkezdjük a felújítást annál a lépésnél, amelyiket a legszükségesebbnek érezzük. Ez a szemléletmód azonban rengeteg helyen fog fölösleges lépéseket, rossz végeredményt, illetve plusz idő és pénzbeli kiadást okozni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány példát, hogy segítsünk elkerülni a legáltalánosabb buktatókat.

Tervezés, tervezés, tervezés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni mennyire fontos. Mindenképpen próbáljuk elkerülni a munka elkezdését pontos tervezés nélkül. Nyilvánvalóan itt nem egy tisztasági festésre gondolunk, hanem mindenre, ami ezen túlmutat. A tervezés során még jóval a technikai szempontok előtt tisztázni kell milyen környezetet szeretnénk létrehozni magunknak, milyen feladatot szánunk az adott helyiségnek és milyen berendezéssel szeretnénk azt megtölteni. Ez nagyban meg fogja könnyíteni a technikai részletek kitalálását is.

Felújítás vagy javítás?

Nézzünk meg egy életszerű példát

Tegyük föl, hogy a konyhánkban található modern, megemelkedett fogyasztású eszközök, mint például az automata kávéfőző, sütő vagy vízforraló, túlságosan sok áramot fogyasztanak a hálózatunk eredetileg tervezett kapacitásához képest, ezért a sütő hosszas üzemeltetése a kismegszakítók leoldását okozza. További nehezítésként feltételezzük, hogy a falban található vezetékek úgynevezett falkábelek, amelyek nem cserélhetők a fal megbontása nélkül.

Ebben az esetben milyen lépések fognak következni, ha jó minőségben szeretnénk a problémát megoldani?

Leegyszerűsítve összegyűjtöttünk néhány fiktív lépést:

 1. Konyhabútor szétszerelése
 2. Fali csempe lebontása
 3. Elektromos hálózat kiépítése
 4. Fal kijavítása
 5. Glettelés, festés elvégzése
 6. Konyhabútor összeszerelése

 

Egyszerűen hangzik ugye? A probléma alapos megértése nélkül akár ezt is hihetnénk, most viszont nézzük meg, hogy milyen további igényekkel és buktatókkal szembesülhetünk a fentebb említett lépések végrehajtása során.

Az első két lépés viszonylag egyszerű, ezen a ponton nem kell nagyobb komplikációra számítani. Az elektromos hálózat kiépítésénél azonban egyáltalán nem garantált, hogy a konyhánknak biztosítható a megfelelő betáplálás a szomszédos helyiségeken keresztül, ezért előfordulhat, hogy azok megbontása is szükséges.

Mielőtt rátérnénk a 4. fiktív lépésre, a fal kijavítására, érdemes szót ejteni a lehetséges átalakításokról, bővítésekről. Ha például eddig nem rendelkeztünk mosogatógéppel, lehet, hogy éppen ez a megfelelő alkalom annak beépítésére, ez pedig hozza magával a vízvezetékek átszerelését is.

Íme néhány további kérdés, amit még érdemes ebben a helyzetben végiggondolni

 

 • Szeretnénk másik, esetleg másmilyen elrendezésű konyhabútort?
 • Szeretnénk padlófűtést a felújított konyhánkba?
 • Szeretnénk módosítani az elszívó berendezésen?
 • Milyen állapotúak a konyha nyílászárói? Egy frissen felújított konyhát nem lenne célszerű 2 év múlva megbontani a nyílászárók cseréje miatt.
 • Vannak e radiátorok, szeretnénk-e változtatni a fűtési rendszeren?

 

Ha sikerült minden felmerülő igényt és közbeeső, elsőre talán észrevehetetlennek tűnő módosítást tisztázni, a fennmaradó lépések már maguktól értetődnek. A felsorolt példákon keresztül reméljük sikerült megfelelően szemléltetni, hogy egy apró probléma pillanatok alatt óriásira is duzzadhat és ha van választásunk lehet, hogy sok esetben érdemes kizárólag a specifikus hiba kijavítására koncentrálni.

Milyen alapvetéseket tudunk megállapítani a felújítás sorrendjét illetően?

Ha egy-egy helyiség felújításban gondolkodunk, kezdjük a falak és a vakolat jelenlegi állapotával és a nyílászárók cseréjének szükségességével, hisz, ha a padló a régi nyílászárókhoz igazodik, annak későbbi cseréjekor utólag kell az esetleges réseket eltüntetni, az ajtókeret körüli festést kijavítani.

A nyílászárókat követően jöhet a gépészet és a villanyszerelés, amelyet semmiképpen sem szabad a padló lerakása utánra hagyni, hisz a bontás vagy építés nagy valószínűséggel meg fogja rongálni azt.

Ahhoz, hogy igazán szép végeredményt kapjunk, a konnektorokat és a kapcsolókat érdemes csak a festés után felszerelni a helyére, ugyanez igaz a padló és a szegélyléc lerakására és a radiátor felszerelésére is.

Összegzés

A gépészeti és villanyszerelési munkákat még akkor is bízzuk profi szakemberre, ha a felújítás további részeit mi magunk végezzük. Eddigi tapasztalatunk alapján ilyen helyzetekben erősen ajánljuk egy profi generálkivitelező csapat megbízását, akik szakértelmükkel fel tudják tenni a megfelelő kérdéseket és segédkezet tudnak nyújtani az igényeink felmérésében és a tervezésben is.

Cikk megosztása

Ezek is érdekelhetik

Ingatlanvásárlás

Mi a helyes sorrend egy családi ház felújítása során?

Házunk felújításának kiindulópontját legtöbbször a szükség határozza meg. Felhólyagosodott a laminált padló, korszerűtlen az elektromos hálózat vagy rosszul zárnak a nyílászárók. Első ránézésre a legegyszerűbbnek

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch